Co Włosi dodają do rosołu?
SMACZNA KASIA • dawno temuPolski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioÅ‚a – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. WÅ‚osi do rosoÅ‚u dodajÄ… maÅ‚e pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleÅ›niki.
Rosół we włoskim stylu
Włosi to wyjątkowi kucharze. Potrafią jak żaden inny naród, dzięki prostym składnikom polepszyć smak nawet najbardziej banalnej potrawy. Takiej jak np. rosół.
Po raz pierwszy wÅ‚oskÄ… wariacjÄ™ na temat tej tradycyjnej zupy miaÅ‚am okazjÄ™ spróbować we Florencji podczas ÅšwiÄ…t Bożego Narodzenia. I uwierzcie mi — byÅ‚am zaskoczona tym, co w nim znalazÅ‚am.
Pulpeciki
Zazwyczaj są bardzo małe, ale sycące. Z powodzeniem zastępują makaron, chociaż jak wiadomo włosi za nim przepadają.
W przygotowaniu przypominają polskie mielone, ale nie dodaje się do nich tuczącej panierki. W smaku są delikatne. Składają się głownie z mięsa wieprzowego oraz świeżych ziół. Małe kuleczki formujemy i wrzucamy do rosołu.
Dzięki nim zupa zyskuje mocniejszy aromat. Zwłaszcza jeśli bulion przygotowywałeś wyłącznie na warzywach.
Pierożki
To moja ukochana wariacja na temat rosołu. Małe, nadziewane pierożki to nic innego jak włoskie tortellini.
W środku znajdziesz mięso, szpinak, ricottę, a nawet grzyby. Wszystko zależy od twoich preferencji. Pierożki przygotowujemy znacznie wcześniej, wykładamy na talerz i zalewamy rosołem. Nic prostszego.
Parmezan
To mój ulubiony włoski ser i podobnie jak mieszkańcy tego malowniczego kraju mogłabym dodawać go do wszystkiego. No, może z wyjątkiem dań z ryb i owoców morza. Chociaż znam i takie przypadki.
Rosół z dodatkiem startego parmezanu zyskuje wyjÄ…tkowy smak i konsystencjÄ™. Nie da siÄ™ tego opisać sÅ‚owami — trzeba spróbować.
Naleśniki
Podobno to danie oryginalnie należy do Austriaków, ale znając Włochów i ich zamiłowanie do wyrobów mącznych, nie dziwę się, że znalazło swoje miejsce w ich menu.
Naleśniki, które miałam okazję jeść, smakiem nie różniły się od naszych tradycyjnych placków. Może były bardziej pulchne, ale to już kwestia odpowiednich proporcji i doboru składników.
Naleśniki wystarczy pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do rosołu. Posypać bazylią oraz natką i gotowe.
Sami widzicie, jak z banalnej potrawy można w prosty i szybki sposób stworzyć coś wyjątkowego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze