Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

Pierwszy raz curry spróbowałam w restauracji i od tamtej pory nie wyobrażam sobie bez niego życia. Co więcej – curry przygotowane w domu wychodzi smaczniejsze i ostrzejsze lub łagodniejsze w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni.

Skąd pochodzi smak curry
Na początek warto wyjaśnić jedną bardzo istotną kwestię – curry z kurczaka to nie to samo co kurczak w sosie curry.
Potrawa może być przygotowywana nie tylko z dodatkiem drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne i proste w przygotowaniu.
Pochodzi z Azji. Najczęściej jest utożsamiane z kuchnią tajską oraz indyjską. Jego głównym składnikiem jest pasta curry, czyli aromatyczna mieszanka ziół i przypraw.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pasty występują w trzech kolorach: zielonym, żółtym i czerwonym. Czym się różnią do siebie? Przede wszystkim ostrością. Żółte curry jest delikatne i łagodne. Znajdziesz w nim duże ilości kurkumy, galangal, liście kaffiru oraz kminek.

Zielone bazuje gdzieś pomiędzy słodkim smakiem żółtej pasty, a ognistym aromatem czerwonej. Swój smak i ostrość zawdzięcza zielonym papryczkom chili. Czerwone z kolei zawiera najostrzejsze czerwone papryczki.
We własnej kuchni przygotowywałam już curry żółte i zielone. Po doznaniach, które przeżyły moje kubki smakowe, nie mam jeszcze odwagi na zakup pasty czerwonej.
Co można dodać do curry? Uważam, że praktycznie wszystkie warzywa, które masz w lodówce, chociaż ten przygotowany z cukinią nie przypadł mi do gustu. Być może zamiast gotowania, powinnam podsmażyć warzywo.

Osobiście polecam zestaw niezawodny: zielone curry, mleczko kokosowe, marynowany imbir, kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać!
Curry – właściwości
Do najsłynniejszych właściwości curry należą działania wspomagające utratę wagi. Mieszkańcy Azji uważają, że to jedna z najzdrowszych potraw na świecie.

Curry przywraca prawidłowe funkcjonowanie wątroby, zmniejsza apetyt, reguluje procesy trawienne oraz obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca. Tak jak większość ostrych potraw przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera.
Podobno to dzięki daniom z dodatkiem curry tak mało osób w Indiach cierpi na demencję starczą.
Ciekawostki na temat curry
Czy wiedziałeś, że oryginalne pasty curry w swym składzie nie powinny zawierać octu, oleju, wody, a także soku z limonki?
Wegetariańskie inspiracje


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze