Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

Pierwszy raz curry spróbowałam w restauracji i od tamtej pory nie wyobrażam sobie bez niego życia. Co więcej – curry przygotowane w domu wychodzi smaczniejsze i ostrzejsze lub łagodniejsze w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni.

Tajskie curry / 123RF

Skąd pochodzi smak curry

Na początek warto wyjaśnić jedną bardzo istotną kwestię – curry z kurczaka to nie to samo co kurczak w sosie curry.

Potrawa może być przygotowywana nie tylko z dodatkiem drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne i proste w przygotowaniu.

Pochodzi z Azji. Najczęściej jest utożsamiane z kuchnią tajską oraz indyjską. Jego głównym składnikiem jest pasta curry, czyli aromatyczna mieszanka ziół i przypraw.

Pasty występują w trzech kolorach: zielonym, żółtym i czerwonym. Czym się różnią do siebie? Przede wszystkim ostrością. Żółte curry jest delikatne i łagodne. Znajdziesz w nim duże ilości kurkumy, galangal, liście kaffiru oraz kminek.

Zielone bazuje gdzieś pomiędzy słodkim smakiem żółtej pasty, a ognistym aromatem czerwonej. Swój smak i ostrość zawdzięcza zielonym papryczkom chili. Czerwone z kolei zawiera najostrzejsze czerwone papryczki.

We własnej kuchni przygotowywałam już curry żółte i zielone. Po doznaniach, które przeżyły moje kubki smakowe, nie mam jeszcze odwagi na zakup pasty czerwonej.

Co można dodać do curry? Uważam, że praktycznie wszystkie warzywa, które masz w lodówce, chociaż ten przygotowany z cukinią nie przypadł mi do gustu. Być może zamiast gotowania, powinnam podsmażyć warzywo.

Osobiście polecam zestaw niezawodny: zielone curry, mleczko kokosowe, marynowany imbir, kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać!

Curry – właściwości

Do najsłynniejszych właściwości curry należą działania wspomagające utratę wagi. Mieszkańcy Azji uważają, że to jedna z najzdrowszych potraw na świecie.

Curry przywraca prawidłowe funkcjonowanie wątroby, zmniejsza apetyt, reguluje procesy trawienne oraz obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca. Tak jak większość ostrych potraw przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera.

Podobno to dzięki daniom z dodatkiem curry tak mało osób w Indiach cierpi na demencję starczą.

Ciekawostki na temat curry

Czy wiedziałeś, że oryginalne pasty curry w swym składzie nie powinny zawierać octu, oleju, wody, a także soku z limonki?

Wegetariańskie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sztuka inspirowana kulinariami Hummus libański Rodzaje miodów pitnych Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Przekąski na wieczór filmowy Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Pomysł na weekend – ognisko Zdrowotne właściwości sezamu Co mają w sobie krewetki? Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach Śniadanie na mieście? Czemu nie Właściwości szpinaku Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć Za co kocham krewetki? Czym kusi kuchnia węgierska?

Popularne w tym tygodniu:

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki? Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą