Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

Zupa z jabłek to jedno z ulubionych dań Norwegów i Duńczyków. Jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Łagodzi ciężkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie. Narody skandynawskie uważają zupę za sekret młodości i długowieczności.

Przepis na zupę jabłkową
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego;
- 1 laska cynamonu (lub dwie szczypty mielonego cynamonu);
- 4 szklanki wody;
- 1-½ łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 5 obranych i pokrojonych w kostkę jabłek;
- 3 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
W rondelku doprowadź wodę wymieszaną z cukrem do wrzenia. Dodaj jabłka oraz cynamon i gotuj, aż owoce będą miękkie. Wyjmij laskę cynamonu i wyrzuć.
Zmiksuj wszystkie składniki za pomocą blendera. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody w małej misce. Dodaj powoli do zupy.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Ciągle mieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.
Właściwości zupy z jabłek
Norweska zupa to przede wszystkim bogactwo błonnika, pektyn oraz kwasów: jabłkowego i cytrynowego. Jedzona regularnie wspomaga proces odchudzania.

Witamina C zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za postępujące procesy nowotworowe. To ona wzmacnia też produkcję kolagenu. Dzięki temu skóra na dłużej zachowuje młody i promienny wygląd.
Zupa z jabłek to doskonałe lekarstwo na problemy z układem pokarmowym. Przyspiesza trawienie, chroni wątrobę, a także działa moczopędnie.
Witamina P wzmacnia naczynia krwionośne. Z kolei potas wpływa pozytywnie na układ mięśniowy, a żelazo chroni przed anemią.
Mieszkańcy Norwegii oraz Danii zalecają pić zupę jak najczęściej. I jak najszybciej zacząć podawać ją własnym dzieciom.
Ciekawostki o jabłkach
Czy wiesz dlaczego jabłka unoszą się na wodzie? Ponieważ w 25 proc. składają się z powietrza.
Kuchnie świata


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze