Hummus libański

Hummus to moja ulubiona, a zarazem bardzo zdrowa przekąska kuchni arabskiej oraz wspaniały dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych chlebków naan. Jet zrobiony z ciecierzycy, która ma pozytywny wpływ na urodę oraz zdrowie. Jeśli jeszcze go nie jadłeś – musisz jak najszybciej nadrobić zaległości.

Oryginalny hummus
Hummus to jedna z tych potraw, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Przyrządzam go regularnie, a tradycyjny przepis stanowiący bazę potrawy, urozmaicam o nowe dodatki.
Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować tej niebiańsko pysznej potrawy wyjaśnię, że po pierwsze jest zrobiony z cieciorki.
Po drugie nie polecam wykorzystywać tej zamkniętej w konserwie, bo prawdziwy hummus nie jest daniem, które zrobisz w pięć minut. Wymaga zaangażowania i serca. Cieciorka powinna moczyć się przez całą noc w wodzie – nie krócej.
Po tym czasie należy gotować ją na wolnym ogniu. Jeśli spróbujesz i uznasz, że rozpływa się w ustach, to znak, że jest już gotowa. Pozostałej po gotowaniu wody nigdy nie wylewaj. Jest jednym w głównych składników hummusu.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Sekret tkwi również w proporcjach – jak prawdziwi Libijczycy – wszystkie dodajesz „na oko”. A co musi się w nim znaleźć? Obowiązkowo: sok z limonki, sok z cytryny, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz sól.

Dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać świeżą lub suszoną papryczkę chili. Dla tych lubiących eksperymentować - aromatyczne anchois.
Tak naprawdę w miarę opanowania sztuki przyrządzania hummusu sam będziesz mógł komponować swoje ulubione zestawienia smaków i aromatów.
Właściwości hummusu
Hummus to danie, które pomaga na dolegliwości trawienne dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na długo, przez co powinien stać się stałym elementem diety wszystkich osób pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Zapobiega chorobom serca i jest doskonałym źródłem białka. Zapobiega zaparciom, a cieciorka dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Hummus to także cenne źródło saponiny oraz kwasu fitowego, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Ciekawostki na temat hummusu
Czy wiesz, że od wielu lat toczy się zacięty spór pomiędzy mieszkańcami Izraela oraz Libii na temat tego, skąd pochodzi hummus?

W roku 2010 izraelscy kucharze postanowili pobić rekord Guinnessa i przygotowali największą jak do tej pory porcję hummusu. Jego waga wyniosła dokładnie 10452 kg. Niestety ten fakt dalej nie rozwiązał sporu.
Wegetariańskie inspiracje


Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze