Jadalne kwiatki

Jeszcze do niedawna ich miejsce było wyłącznie w doniczce lub domowym ogródku. Na szczęście wraz ze wzrostem zamiłowania Polaków do gotowania, jadalne kwiaty trafiły również na nasze talerze.


Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby natury. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zup, sałatek oraz deserów.
Można z nich przygotować pyszne herbaty czy konfitury. W dodatku mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Oto kilka moim zdaniem najsmaczniejszych.
Dynia
Z kwiatów dyni możesz przygotować pyszne piwne placuszki lub wypełnić je ulubionym farszem tak jak w przypadku nadziewanej papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart owocowych oraz zup — zwłaszcza kremu ze szparagów.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kwiaty dyni przyspieszają gojenie się ran, pomagają pozbyć się wrzodów żołądka, oczyszczają wątrobę, wspomagają pracę nerek, a także chronią serce.

Fiołek wonny
Fiołek wonny to roślina tak piękna, że aż żal ją skonsumować. Jest elegancką i wyrafinowaną ozdobą tortów, tart, babeczek i ciasteczek. Ma niepowtarzalny słodki smak.
To roślina, która wspomaga procesy trawienne, pomaga pozbyć się uczucia ciężkości po obfitym posiłku, a także działa detoksykująco na organizm.

Hibiskus
Zapewne nie raz już piłeś aromatyczną herbatkę z dodatkiem hibiskusa. Jeśli nie — sięgnij po nią jak najszybciej, a najlepiej zacznij dodawać ten piękny kwiat do sałatek, mrożonych koktajli i lodów.
Przygotujesz z nich również pyszne dżemy i konfitury. Dlaczego warto? Hibiskus jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu oraz hamuje procesy starzenia się skóry.
Mniszek lekarski
Z liści i kwiatów mniszka lekarskiego nie tylko przygotujesz nalewkę lub syrop o właściwościach zdrowotnych, ale także pyszne pesto, ocet winny do sałatek, a także ciasta takie jak np. sernik czy muffinki.

Mniszek lekarski wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszcza nerki i chroni je przed infekcjami dróg moczowych.
Stokrotki
To kwiatki, które powinny znaleźć się w każdej sałatce. Niestety, stokrotki kwitną tylko na wiosnę i dlatego teraz jest najlepszy moment, aby je zerwać i zamrozić. Pasują również do deserów — zwłaszcza do owocowych sorbetów.

Stokrotki świetnie smakują w towarzystwie truskawek, szpinaku, drobiu, kukurydzy oraz owocu granatu. To kwiaty, które wspomagają regenerację i oczyszczanie płuc. Działają lepiej niż niejeden syrop wykrztuśny.
Łagodzą stany zapalne oraz wzmacniają odporność organizmu.
Róża
Konfitura różana to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest aromatyczna, słodka, a zarazem cierpka w smaku. To uniwersalny dodatek, który pasuje do wielu potraw.
Możesz ją stosować zamiast żurawiny do dań z drobiu, jako słodki dodatek do ciast i ciasteczek, a także pyszna polewa do lodów czekoladowych.
Płatki róż ozdobią kremowe torty i zaostrzą smak letnich sałatek. Roślina wykazuje cenne właściwości lecznicze. Już jej sam zapach poprawia nastrój i wprowadza w stan euforii. Działa przeciwzapalnie.


Polecane przez autora:
- Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów
- Co Włosi dodają do rosołu?
- Młody kokos - praktyczne informacje
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze